U bent hier:

Minor PMT

PMT staat voor psychomotorische therapie, hierbij help je mensen met een psychische stoornis door middel van bewegen om bepaalde vaardigheden te leren. Zoals grenzen stellen, grenzen respecteren en emoties reguleren. Ik heb voor deze minor gekozen omdat ik erg geïnteresseerd was naar de verschillende psychische stoornissen en wat bewegen voor iemand kan doen met zoon stoornis. Hierbij wil ik graag na mijn studie iets praktisch met menselijk contact doen en spraken de vakken met psychologie erin mij in de eerdere jaren erg aan. 

Deze minor bestaat uit 3 vakken en een praktijkstage. Tijdens deze vakken word je voorbereid op de stage zodat je met voldoende kennis deze ondergaat. Deze vakken sluiten ook mooi op elkaar aan Hiervan zijn er 2 vakken theoretisch en 1 vak praktisch. Dit praktische vak volg je 2 perioden. 

Het eerste vak is psychopathologie en klinische psychologie, dit vak is opgedeeld in een deel psychopathologie en een deel klinische psychologie. Tijdens het deel psychopathologie krijg je informatie over de verschillende psychische stoornissen die er zijn, met daarbij de symptomen, behandeling en preventie. Denk hierbij aan dementie, stemmingsstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Tijdens het deel klinische psychologie krijg je kennis over de verschillende inzichten de psychologie heeft gehad en welke invalshoeken er zijn. Voorbeelden hiervan zijn: cognitieve gedragstherapie, client-oriented therapy en systeemtherapie. 

Het tweede vak dat je krijgt is theoretische achtergrond PMT (TPMT) Tijdens deze periode leer je aan de hand van de eerder geleerde stemmingsstoornissen welke psychomotorische achtergronden en interventies er zijn die je per stoornis kan toepassen. Er zijn tijdens dit vak veel gastcolleges van experts binnen de GGZ en bepaalde stoornissen. Je behandelt iedere week 1 of 2 stoornissen. 

Het derde en laatste vak is het vak klinische vaardigheden. Bij dit vak leer je de praktische kant van PMT kennen. Hierbij ga je iedere week de gymzaal in om daar interventies de beoefenen. Hierbij zijn je klasgenoten je tegenspelers. Het is een intensief vak waarbij je veel stof leert per les. In de tweede periode komen de stoornissen die je bespreekt bij TPMT terug waardoor je actief bezig bent met de stof die je leert. Er komen hier ook vaak gastdocenten langs om interventies aan te bieden en specifieker op een stoornis in te gaan. Ook ga je 2x op excursie naar een instelling waarbij PMT wordt gegeven en zie je hoe dit in het echt gaat. 

Na deze vakken heb je voldoende kennis gekregen om aan je stage te beginnen. Deze ga je volgen bij een zorginstelling of een zelfstandig PMT’er die jou een half jaar mee gaat nemen binnen het vak van de PMT. Een tip: begin optijd met oriënteren en solliciteren voor een stage, het is namelijk erg moeilijk om een stageplek te vinden. 

Ik heb deze minor als erg leuk en leerzaam ervaren. Het contrast tussen in de schoolbanken zitten en in de gymzaal staan was leuk om te ervaren. Daarnaast was de koppeling tussen wat je in de theorie leerde en het uitvoeren in de praktijk erg leerzaam waardoor de leerstof tastbaar werd en je het visueel maakt. Tijdens mijn stage mag ik steeds meer zelf begeleiden en het doel is om uiteindelijk een hele sessie zelf te gaan begeleiden van begin tot eind. Erg spannend, maar wel erg leuk!

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Mijn ervaring met de minor PMT

Na twee jaar bewegingswetenschappen merkte ik dat ik het psychologische aspect van menselijk bewegen begon te missen. Daarom twijfelde ik tussen de minor Sportpsychologie en de minor Psychomotorische Therapie (PMT). Uiteindelijk koos ik voor PMT, omdat de vakken binnen deze minor meer gericht zijn op de algemene psychologie van de mens – en dus verder gaan dan alleen sport.

Een belangrijk vak binnen de minor was Psychopathologie en Klinische Psychologie. Hierin doken we diep in mentale stoornissen en de bijbehorende behandelmethoden. Dit vak was minder gericht op sport of beweging, en meer op vragen als: “Waaruit bestaat een bipolaire stoornis?” of “Hoe behandel je iemand met een depressie, en welke vormen van depressie zijn er?”

Daarna volgde het vak Theoretische achtergronden PMT, waarin je de opgedane kennis uit het vorige vak toepast op PMT. Hier werd het verband tussen beweging en psychopathologie duidelijk gelegd. In het vak Klinische Vaardigheden kreeg je de kans om dit ook praktisch te oefenen – en niet te vergeten: je loopt een praktijkstage tijdens deze minor.

Over het algemeen vond ik de minor erg interessant, maar het is wel een gespecialiseerd vakgebied. Je kunt met deze minor doorstromen naar de master PMT, maar dat moet natuurlijk wel bij je passen. Je leert veel over de algemene psychologie en hoe dit samenhangt met bewegen. Er wordt bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan lichaamsbewustzijn – iets wat voor sommigen wat ‘vaag’ kan aanvoelen. Zelf moest ik hier in het begin echt aan wennen. Tijdens de lessen klinische vaardigheden oefen je allerlei methodes die je ook in de praktijk gebruikt: ademhalingsoefeningen, yoga, boksen, lopen in een zaal, balansoefeningen, enzovoorts. Deze praktijkdagen vond ik intensief, omdat je continu bezig bent met je lichaam én je geest – iets waar je normaal misschien minder bij stilstaat.

Toch heb ik hier ontzettend veel van geleerd. Ik heb een dieper inzicht gekregen in mijn eigen lichaam, en die kennis pas ik nu – twee jaar later – nog steeds toe, zowel op mezelf als in mijn omgang met anderen.

Dan de stage: een plek vinden was best lastig, maar toen het eenmaal gelukt was, heb ik een super leerzame en leuke tijd gehad. Het was even schakelen na 2,5 jaar vooral theoretisch onderwijs, maar de stage gaf me veel inzicht in het werkveld van PMT. Het hielp me niet alleen oriënteren of dit vakgebied bij me past, maar dwong me ook om daadwerkelijk praktijkervaring op te doen – iets wat ik anders waarschijnlijk niet zo snel had gedaan.

Samenvattend: Ben je geïnteresseerd in de menselijke psyche én in lichaamsbewustzijn en beweging? Dan raad ik je deze minor zeker aan. Gaat jouw interesse meer uit naar (top)sport en de mentale kant daarvan? Dan is de minor Sportpsychologie waarschijnlijk meer iets voor jou.


Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?