U bent hier:

Minor Gezondheid

Bij de minor Gezondheid ga je wat meer naar de medische kant van bewegingswetenschappen kijken. Mij leek dit erg interessant, omdat ikzelf erg geïnteresseerd ben in revalidatie en ik vond eerdere vakken van de studie als anatomie, neurowetenschappen en klinische bewegingsanalyse erg interessant. Met deze minor ga je op die vakken wat verder in, maar krijg je ook zeker nieuwe stof.

De minor bestaat uit vijf vakken. In de eerste periode van het studiejaar volg je “Vitaliteit en kwetsbaarheid bij ouderen” en “Revalidatie”. In de tweede periode volg je een overkoepelend vak met alle minoren: “Toegepaste Inspanningsfysiologie” en het minorspecifieke vak: “Research Methods/Epidemiology”. Als laatste volg je in de derde periode “Neuro- en Revalidatiepsychologie”. Hieronder ga ik op elk vak individueel nog verder in.

 

Vitaliteit en kwetsbaarheid bij ouderen

Dit vak bestaat uit hoorcolleges en een praktijkgericht onderzoek. In de eerste drie weken heb je een aantal hoorcolleges waarover je in de vierde week een tentamen maakt. Dit is fijn want hierdoor heb je een tentamen minder in de tentamenweek en zit de stof ook nog lekker vers in het geheugen. De hoorcolleges gaan in op wat vitaliteit is en hoe je het kan meten. Het praktijkgerichte onderzoek duurt de volledige periode en hierbij moet je aan het einde een verslag inleveren en een presentatie geven. Hoe het verslag er precies uit moet zien is perproject verschillend. Er zijn verschillende projecten waaruit je kan kiezen, waarbij er telkens een stakeholder/projectbegeleider is. De stakeholders hebben een bepaald probleem die jij moet helpen oplossen. Je gaat hierbij echt de praktijk in, wat het erg leuk maakt.

 

Revalidatie

Dit vak bestaat uit hoorcolleges en een verslag. Beide onderdelen zijn verspreid over de gehele periode. Bij de hoorcolleges wordt er ingegaan op de verschillende disciplines in de revalidatie. Hierbij ga je ook langs bij het revalidatiecentrum Reade, waar er verschillende gastcolleges worden gegeven. Daarnaast ga je nog een dag naar Reade voor een soort infodag, waar je onder andere een rolstoelworkshop krijgt. Deze infodag vond ik zelf erg leuk en interessant. Aan het einde van de periode zal je over de collegestof een tentamen maken. Bij het verslag moet je een revalidatieplan schrijven en deze aan het einde presenteren. Je krijgt hierbij een casus. Sommige casussen zijn erg specifiek en anderen minder. Bij de minder specifieke cassusen kan je dus wat meer je eigen interesses erin verwerken, wat het uitwerken erg leuk maakt.

 

Toegepaste Inspanningsfysiologie

Dit vak is eigenlijk een soort vervolg op Inleiding Inspannignsfysiologie (uit het eerste jaar). Het vak bestaat uit hoorcolleges en twee practica. De onderwerpen zijn verdeeld in periodes van elk twee weken. Het onderwerp van de eerste twee weken is Integrative ExercisePhysiology. Hierbij wordt er dieper ingegaan op de fysiologische reacties bij inspanning. Dit deel is in het Engels. Bij dit onderwerp hoort ook het eerste practicum. In de volgende twee weken is het onderwerp Moleculaire Inspanningsfysiologie. Hierbij wordt er dieper ingegaan op de moleculaire reacties bij inspanning. In de derde twee weken is het onderwerp Thermofysiologie en presteren op verschillende hoogtes. Hierbij wordt er gekeken naar de invloed van de temperatuur en ander omstandigheden op de inspanning. Bij dit onderwerp hoort het tweede practicum die in de laatste twee weken al plaatsvinden. Aan het einde moet je een tentamen maken over alle onderwerpen. De practica worden niet beoordeeld en zijn er om de stof te verduidelijken. Ik vond zelf de practica erg leuk om te doen en daarnaast ook erg interessant. Ze zijn namelijk wat meer bijzonder dan de fysiologie practica die je eerder in de opleiding doet.

 

Research Methods/Epidemiology

Dit vak kost best wat tijd, maar het is erg leerzaam. Je krijgt een goed inzicht in onderzoeksmethoden en statistische analyses en je leert werken met SPSS. Omdat dit vak in het engels wordt gegeven, kan dat soms voor verwarring zorgen, vooral bij complexe termen. In het begin is het even wennen, maar uiteindelijk helpt het vak echt om onderzoeksresultaten beter te begrijpen en kritisch te beoordelen. De vaardigheden die je leert voor het gebruik van SPSS is erg handig en maakt het verwerken van de data van onder andere je BOP een stukje makkelijker en sneller.

 

Neuro- en Revalidatiepsychologie

Dit vak bestaat uit hoorcolleges, werkcolleges en opdrachten. Elke week moet je in duo’s een opdracht maken, die aan het einde van de week besproken wordt in het werkcollege. De opdrachten gaan over de literatuur en de stof uit de hoorcolleges. Aan het einde van de periode maak je over de stof een tentamen. Je volgt dit vak in de kortdurende derde periode, waardoor het vak misschien wat intensiever voelt dan andere vakken, maar door de wekelijkse opdracht blijf je wel goed bij.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ik heb gekozen voor de minor Gezondheid omdat de andere minors mij minder aanspraken en deze het beste aansloot bij mijn interesses. Ik vond het vooral interessant dat deze minor zowel medische als psychologische aspecten combineert en veel aandacht besteedt aan revalidatie en de gezondheid van mensen met een beperking of aandoening. Daarnaast leek het me leuk dat de minor praktijkgerichter is met casussen en projecten waarin je echt meedenkt over oplossingen.

Bij het vak Revalidatie kregen we de kans om een revalidatiecentrum te bezoeken waar we workshops volgden en zelf hebben ervaren hoe het is om met een rolstoel of ander hulpmiddel dagelijkse dingen te doen. Dit gaf veel inzicht in de uitdagingen waar mensen in revalidatie tegenaan lopen. De workshop rolstoelrugby was echt een van de hoogtepunten, superleuk om te doen en tegelijk een eyeopener over wat er wél mogelijk is ondanks een beperking. 

Het vak Vitaliteit en kwetsbaarheid bij ouderen was ook erg leerzaam, vooral omdat je hier een soort kleine stage loopt bij een stakeholder in Amsterdam. Je werkt dan echt mee aan een project in deze sector waardoor je niet alleen leert maar ook iets bijdraagt. Dit was wel intensief met andere vakken erbij maar doordat het tentamen voor de tentamenweek was en de deadline van de opdracht erna was het wel goed te combineren.  

Onderzoeksmethoden was het statistiek vak van de minor. Niet mijn favoriet maar na het statistiek vak in het tweede jaar goed te doen. 

Toegepaste inspanningsfysiologie vond ik juist heel interessant, omdat je hierin leert hoe het lichaam reageert op inspanning in verschillende omstandigheden zoals klimaat en hoogte. 

Neuro- en revalidatiepsychologie was ook een boeiend vak maar het behandeld heel veel verschillende beperkingen en aandoeningen waardoor je niet heel diep in ging op de aandoeningen wat ik wel jammer vond. 

Door deze minor heb ik een veel beter beeld gekregen van wat er allemaal mogelijk is binnen de revalidatie en de gezondheid van mensen vanuit de bewegingswetenschappen. Het gaf me inzicht in verschillende behandelmethoden, de impact van een aandoening op iemands leven en de manieren waarop je echt iets kunt betekenen in dit vakgebied.


Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?