U bent hier:

Vacatures Loopexpertisecentrum

Jouw project

Het Loopexpertisecentrum (LEC) van de Sint Maartenskliniek heeft, in samenwerking met het Radboudumc, een subsidie ontvangen van het ZonMW programma Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO). De subsidie betekent een erkenning van het prestigieuze label Top Specialistisch Centrum voor het LEC. Het LEC is een samenwerking tussen de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc en volledig gespecialiseerd in de behandeling van mensen met complexe neurologische loopproblemen, bijvoorbeeld veroorzaakt door een beroerte, dwarslaesie of een (erfelijke) zenuw- of spierziekte. Zorgprofessionals en onderzoekers werken in het LEC multidisciplinair vanuit de revalidatie en orthopedie samen om erachter te komen wat precies de oorzaak van de loopproblemen is, hoe loopproblemen het beste in kaart gebracht kunnen worden, en hoe deze het beste behandeld kunnen worden. In de behandeling spelen zowel training, hulpmiddelen als chirurgische behandelopties een rol. De TZO-subsidie zal gebruikt worden voor 4 onderzoeksprojecten gericht op het verder verbeteren van de diagnose en behandeling van mensen met complexe neurologische loopproblemen.

Junior onderzoeker project 1: Het meten van loopcapaciteit

De behandeling van mensen met complexe neurologische loopproblemen is erop gericht om de loopcapaciteit te verbeteren. Loopcapaciteit bestaat uit drie elementen: 1) het maken van stapbewegingen, met 2) behoud van de balans, terwijl 3) het lopen aangepast kan worden aan de omgeving. Deze drie elementen van loopcapaciteit kunnen op verschillende manieren in kaart worden gebracht. De gouden standaard bestaat uit een geavanceerde gangbeeldanalyse, die veel tijd kost en hoogwaardige technologie vereist. In dit onderzoek kijken we of we de verschillende onderdelen ook met behulp van goedkope sensoren en/of simpele klinische testen precies en snel kunnen meten, zowel in de kliniek als in de thuisomgeving. We evalueren hierbij de validiteit, betrouwbaarheid en responsiviteit van deze technieken.

Junior onderzoeker project 2: Evaluatie van chirurgische behandeling bij mensen met beroerte of HMSN

Bij mensen met complexe neurologische loopproblemen en enkel-voet deformiteiten, zoals door een beroerte (CVA) of hereditaire motor en sensore neuropathie (HMSN), zijn in de kliniek goede ervaringen met het corrigeren van de voetstand middels enkel-voet-chirurgie. Deze operaties worden wereldwijd echter beperkt uitgevoerd. In dit project zullen we het resultaat en de kosteneffectiviteit van deze chirurgische ingrepen verder onderbouwen, zowel bij volwassenen (CVA, HMSN) als bij kinderen (HMSN). Je gaat tevens op zoek naar de onderliggende mechanismen die het succes van de behandeling kunnen verklaren.

Junior onderzoeker project 3: Ontwikkeling en evaluatie van technologische hulpmiddelen voor mensen met een dwarslaesie of beroerte

In dit project onderzoeken we drie technologische hulpmiddelen. Ten eerste evalueren we of mensen met een complete dwarslaesie zonder krukken kunnen staan met een draagbaar exoskelet. Ten tweede onderzoeken we het effect van een licht exopak op het lopen bij mensen met een incomplete dwarslaesie. Ten derde evalueren we of een nieuw ontwikkelde enkel-voet-orthese de afzet kan ondersteunen bij mensen die een beroerte hebben doorgemaakt.

Junior onderzoeker project 4: Trainen van loopaanpassingsvermogen na een beroerte middels virtual reality en thuistraining

Mensen kunnen na een beroerte vaak minder goed hun looppatroon aanpassen aan (plotselinge) veranderingen in de omgeving. Training van het loopaanpassingsvermogen is daarom van belang. Hard bewijs voor de doeltreffendheid van deze trainingen ontbreekt echter. Dit project richt zich op het verzamelen van dat bewijs. We onderzoeken of loopbandtraining in een virtuele omgeving voor mensen na een beroerte het aanpassingsvermogen van het looppatroon verbetert en welke patiënten meer of minder baat hebben van deze training. Daarnaast onderzoeken we of het lange termijn effect van de trainingen vergroot kan worden door boostersessies en/of door thuistraining met behulp van eHealth.

Junior onderzoeker

Als junior onderzoeker ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van meerdere studies binnen deze onderzoeksprojecten; je bent veelal bij meerdere onderzoeksprojecten betrokken. Je schrijft onderzoeksprotocollen, voert metingen uit, analyseert de data en schrijft publicaties. Uiteindelijk promoveer je op een systematische bundeling van wetenschappelijke artikelen. 

Onderzoeker (post-doc)

Als onderzoeker draai je in alle vier de onderzoeksprojecten mee en heb je tevens een rol in de begeleiding van de junior onderzoekers. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de analyse van de bewegingssensoren (inertial movement units) in zowel de gestandaardiseerde metingen in de kliniek als in de thuisomgeving voor de aspecten dynamische balans en aanpassingsvermogen van het lopen.

Jouw afdeling

Je maakt deel uit van de enthousiaste en dynamische onderzoeksgroep van de afdeling Research van de Sint Maartenskliniek, met nauwe samenwerking met het Radboudumc. In dit project werk je nauw samen met revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en onderzoekers van de Sint Maartenskliniek en Radboudumc. Het dagelijkse begeleidingsteam is afhankelijk van het onderzoeksproject, en bestaat uit zowel senior-onderzoekers (dr. Keijsers, prof. dr. Weerdesteyn, dr. Smulders) als clinici-onderzoekers (dr. Nonnekes, prof. dr. Geurts, dr. Van Nes en dr. Louwerens).

Wat neem je mee?

Junior onderzoeker: Je bent een enthousiaste getalenteerde onderzoeker met een relevante academische masteropleiding, bijvoorbeeld bewegingswetenschappen, technische geneeskunde, biomedical engineering, biomedische wetenschappen of geneeskunde. Je hebt ervaring met relevante onderzoeksmethoden (bewegingsanalyse, klinimetrie) en je hebt interesse in de vakgebieden revalidatie en orthopedie. Je beschikt over uitstekende analytische vaardigheden en hebt ervaring met en kennis van de analyse van bewegingsdata. Je werkt ordelijk en systematisch volgens de geldende richtlijnen voor klinisch onderzoek. Je beschikt over organisatietalent en bent een echte aanpakker en doorzetter. Je bent bij uitstek een teamplayer . Tot slot beschik je over goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk in het Nederlands en in het Engels.

Onderzoeker (post-doc): Je bent een enthousiaste ambitieuze onderzoeker met een afgeronde promotie op het gebied van bewegingsanalyse bij voorkeur bij mensen met een neurologische aandoening. Je hebt ervaring met 3D-bewegingsanalyse en programmeren (bijvoorbeeld Matlab). Je hebt excellente sociale en communicatieve vaardigheden en kunt goed samen werken in een team.

Dit bieden wij

We zijn een kleine organisatie maar hebben een grote naam. Onze medewerkers roemen de goede sfeer. Hier werk je in de voorhoede van je vak en bereik je de toppen van je kunnen. Als junioronderzoeker krijg je een contract voor 1 jaar met de intentie tot verlenging tot een volwaardig promotietraject (duur 4 jaar) en een aanvangssalaris van € 2.882,- bruto per maand o.b.v. 36 uur per week (FWG 55 CAO ziekenhuizen). Als onderzoeker (post-doc) krijg je een contract voor 1 jaar met de intentie tot verlenging tot maximaal 4 jaar (salaris tussen € 3.322,- en € 4.798,- bruto per maand o.b.v. 36 uur per week; FWG 60 CAO ziekenhuizen). Daarnaast profiteer je in beide gevallen van prima arbeidsvoorwaarden, waaronder een eindejaarsuitkering en een goede pensioenvoorziening, maar ook zaken als gratis sporten en een prachtige werkplek. Lees meer over onze arbeidsvoorwaarden op Werken bij de Sint Maartenskliniek

Nu solliciteren

Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met dr. Noël Keijsers, coördinator en senior-onderzoeker Research Revalidatie, op (024) 352 8139 of via n.keijsers@maartenskliniek.nl.

Wil je direct solliciteren? Mail dan je sollicitatie met cv uiterlijk 20 september 2021 naar werken@maartenskliniek.nl, t.a.v. Personeel & Organisatie, o.v.v. vacaturenummer 91/2021 en gericht aan dr. Noël Keijsers, coördinator en senior-onderzoeker Research Revalidatie. Je geeft daarin aan welk onderzoeksproject jouw voorkeur heeft.

De gesprekken vinden op 29 september en 1 oktober plaats.