U bent hier:

Movella

Bedrijfsprofiel:

Movella Technologies is een innovatieve marktleider op het gebied van 3D Motion Technology. Werken bij Movella betekent werken in een team met ondernemende en enthousiaste collega’s. Ons team bestaat uit mensen met diverse internationale achtergronden, een sportieve mindset en een gezonde drive. We delen een passie voor beweging en technologie.
Movella ontwikkelt producten die zich richten op het vastleggen, verwerken en het delen van data op het gebied van beweging. Deze producten bieden hightech oplossingen voor human motion measurement, sport, healthcare, animatie en industriële applicaties. Neem eens een kijkje op https://www.xsens.com/explore?filter=cases of https://www.youtube.com/user/Mocapsuit om een beeld te krijgen van de toepassingen waarvoor onze technologie gebruikt word.

Interview bewegingswetenschapper bij Movella

  1. Wilt u zichzelf even voorstellen

Mijn naam is Ben van Oeveren, ik heb tussen 2004 en 2011 bewegingswetenschappen gestudeerd aan de RUG in Groningen. Ik heb de master Revalidatie gevolgd, deze had destijds een technischere insteek dan de master sport. Mijn masterthesis ging wel weer over sport, namelijk over het scharnierpunt van de klapschaats.

 

  1. Bent u gelijk in dit werkveld terecht gekomen of heeft u na de studie eerst nog ergens anders gewekt?

Na mijn studie ben ik direct aan de slag gegaan bij HaemoScan, hier heb ik onder andere groot project geleid naar orgaanschade bij Winter triatleten en software ontwikkeld voor het analyseren van labresultaten.

Daarna heb ik mijn carrière vervolgt als R&D medewerker bij Sensamove. Bij Sensamove ontwikkelde exergaming producten met versnellingsopnemers (IMU’s) voor revalidatie. Hierbij draaide het meestal om het ontwikkelen van algoritmes voor het kwantificeren van balans.

Toen deed zich de mogelijkheid voor om te promoveren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Voor mijn Phd-project ‘Running Deciphered’ heb ik mij verder kunnen ontwikkelen op het ontwikkelen van algoritmes en het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden hardloopdata uit sporthorloges. Mijn meest succesvolle paper is een review waarin ik de biomechanica van hardlopen samenvat in een model.   

Na mijn Phd ben ik een eigen onderneming gestart: Move-Metrics. Ik heb mijn Phd werk daarmee ingezet voor andere onderzoekers door een cloudomgeving te ontwikkelen om de schat aan data uit sporthorloges te annoteren.

De rode draad door mijn carrière en projecten heen was het meten in natuurlijke situaties.

 

  1. Hoe heeft u Movella leren kennen?

Jaap van Dieën, mijn voormalig supervisor, wees mij op de vacature bij Movella. Ik was niet direct op zoek naar een functie, maar de functiebeschrijving paste te goed om niet kennis te maken. De naam Movella is relatief nieuw, de meeste mensen kennen het bedrijf als Xsens. Voor de meeste bewegingswetenschappers wel bekend dankzij het full-body motion capture systeem MVN Link. MVN Link is in mijn ogen het walhalla voor biomechanische studies vanwege de mogelijkheid om in elke situatie de kinematica vast te leggen. Ik kende het systeem dankzij het schaatsproject van Dirk van der Meer waarbij o.a. Ireen Wüst werd gemeten. Ik was zijdelings betrokken bij zijn project omdat mijn masterthesis over de positie van het scharnierpunt ging. Voor mijn schaatsproject mocht ik de elite schaatsers van het team van Jack Orie meten. Het XSens MVN systeem trok mij direct. Enkele jaren later, tijdens mijn Phd, heb ik ook nog enkele metingen gedaan met het Xsens MVN systeem.

 

  1. Welke functie heeft u binnen het bedrijf?

Mijn functie is betiteld met: ‘Biomechanisch research engineer’. Ik werk binnen het Technology team. Wij werken aan nieuwe innovaties rondom sensorfusion, biomechanische modellen en het ontwikkelen van algoritmes om de motiondata verder te interpreteren.

 

  1. Welk werk doet u vooral op dagelijkse basis en kunt u schetsen hoe uw gemiddelde dag eruitziet?

Ik houd mij bezig met applicaties binnen de sport en gezondheid. Bijna elke dag besteed ik tijd aan overleg en (project)planning. Tussen de vergaderingen en planning door ben ik aan het lezen, programmeren of aan het documenteren.

 

  1.  Heeft u andere functie gehad bij Movella?

Ik werk sinds 2021 bij Movella en heb nog geen andere functies gehad, wel is de inhoud van mijn functie geleidelijk aangepast aan mijn expertise en interesses.

 

  1.  Welke aspecten van de bachelor of master komen het meest terug in uw werk hier?

Als bewegingswetenschapper ben je veelzijdig opgeleid. Met deze veelzijdigheid ben ik betrokken bij het ontwikkelen van projecten en product concepten. Als gevolg heb ik te maken met een hoop verschillende partijen binnen ons bedrijf waaronder product management, verschillende engineering teams en het UX-team.

 

  1.  Is er een project waar u op dit moment mee bezig bent?

De omvang van de projecten kan enorm verschillen omdat ik mij bezig houd met de onderliggende vraagstukken. Binnen mijn werk probeer ik daarom niet het project, maar het vraagstuk voorop te stellen zodat we oplossingen kunnen creëren die generiek zijn over toepassingen. Binnen de sport en gezondheid vormen blessure preventie en prestatie optimalisatie vanzelfsprekend de belangrijkste doelen. Om dit te bereiken houd ik mij vooral bezig met algoritme ontwikkeling om de sensor technologie verder gebruiksvriendelijk te maken en in natuurlijke settingen te kunnen gebruiken. Eén van de belangrijke uitdagingen is hierbij om met één, of slechts enkele sensoren zoveel mogelijk over de full-body kinematica te kunnen zeggen.

 

  1. Wat zijn voorbeelden van uw werk wat wij kunnen merken als studenten op de universiteit of op andere plekken in de praktijk.

Mijn werk bij Movella kan ik nog niet delen, maar samen met mijn collega’s zet ik mij in om gebruiksvriendelijke producten te creëren die betekenisvolle feedback geven in sport en gezondheidsapplicaties. Op dit moment missen er vooral nog maten die op spier- en weefselniveau inzicht geven in de belasting van een activiteit. Daarbij is de beweegkwaliteit een belangrijk onderwerp van aandacht.  Om een idee te geven van mijn werk kan ik verwijzen naar het loopstijlen spectrum* dat ik tijdens mijn Phd heb ontwikkeld waarbij we op basis van een theoretisch framework verwachten de full-body kinematica van hardlopers voor een groot deel kunnen verklaren.

* Ben T. van Oeveren, Cornelis J. de Ruiter, Peter J. Beek & Jaap H. van Dieën (2021) The biomechanics of running and running styles: a synthesis, Sports Biomechanics, DOI: 10.1080/14763141.2021.1873411

 

  1. Zijn er nog andere dingen die u eventueel wil vertellen over uw werk

Mocht je interesse hebben om met Movella samen te werken, dan hoor ik het graag.

Contact:

Is jouw interesse gewekt en wil je meer weten over Movella, onze technologie of onze stage/afstudeer/loopbaan mogelijkheden? Neem dan contact op met Susan Bakker (Recruiter) via susan.bakker@xsens.com of kijk op onze website.
We nodigen je daarnaast van harte uit om ons te volgen via social media;

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?